Zavod PIP v okviru programa EUROPE DIRECT Podravje in v sodelovanju s Fotoklubom Maribor, organizira fotografski natečaj na temo problematike zavržene hrane.
Po podatkih SURS-a je polovica zavržene hrane nastale v 2019, to je skoraj 69.900 ton, izvirala iz gospodinjstev. Po oceni je bilo v zavrženi hrani 39 % užitnega dela, tj. takega, ki bi ga, s pravilnim odnosom do hrane ter z nekaj iznajdljivosti, lahko še uporabili. Vsak prebivalec Slovenije je v letu 2019 zavrgel povprečno 67 kg hrane. Istočasno pa si 2,6 % gospodinjstev ni moglo privoščiti mesnega oziroma enakovrednega vegetarijanskega obroka vsaj vsak drugi dan.
Zavržena hrana ne predstavlja samo socialnega problema, temveč tudi velik okoljski in ekonomski problem. Podatki Evropske okoljske agencije kažejo, da se približno tretjina pridelane hrane zavrže. Istočasno je v svetovnem merilu vsak osmi prebivalec lačen, vsak tretji pa trpi zaradi pomanjkanja hrane. K temu pripomore globalno neenaka razporeditev hrane, drugi problem pa se skriva v odnosu do hrane in količini zavržene hrane.
S hrano, ki jo zavržemo, zavržemo tudi delo, čas, znanje in energijo, ki so bili vloženi v pridelavo in pripravo hrane!
Vabimo vas, da s pomočjo fotografskega medija predstavite svoj pogled na obravnavano problematiko in s tem sodelujete pri ozaveščanju javnosti o pomenu odgovorne porabe hrane in odnosa do nje.
Prejete fotografije bo ocenjevala strokovna žirija, sestavljena iz treh članov. Izbrala bo 20 fotografij, ki bodo predstavljene na razstavi. Predvidena je spletna razstava. Če bodo razmere to omogočale bodo organizirane tudi razstave v razstavnih prostorih.
Žirija bo izbrala najboljšo fotografijo, njen avtor bo prejel denarno nagrado v višini 300 evrov.
Razpisni pogoji in sodelovanje:
Povezava do razpisnih pogojev fotografskega natečaja Premisli, preden zavržeš!
Sodelujejo lahko ljubiteljski in profesionalni fotografi.
Fotografije morajo biti oddane v digitalni obliki. Avtor s tem, ko izpolni prijavnico in pošlje fotografije na natečaj, zagotavlja, da so le-te njegovo avtorsko delo.
Tema natečaja Premisli, preden zavržeš! (barvna ali črno-bela fotografija) je problematika zavržene hrane. Npr. zavržena hrana v gospodinjstvu, gostinskih lokalih, trgovskih centrih, hrana med odpadki, pretirani nakupi in kopičenje zalog, prekomerna pridelava oz. vzreja živali za prehrambeno industrijo, pomanjkanje hrane med delom populacije in drugi prikazi neustreznega ravnanja s hrano.
Avtorji lahko pošljejo do šest (6) datotek (fotografije) v največji resoluciji zajema, oddane fotografije pa ne smejo biti manjše od minimalnih dimenzij 1920×1280.
Avtor se prijavi na natečaj s obrazcem, ki bo aktiven med 23. avgustom in 10. novembrom 2021.
Ob prijavi morajo vsi avtorji oddati naslednje podatke: ime in priimek avtorja, datum rojstva, naslov njegovega stalnega ali začasnega prebivališča, kontaktni podatki (elektronski naslov in telefonska številka) in seznam prijavljenih fotografij.
Odgovorni organizator bo avtorje fotografij v ožjem izboru kontaktiral in jih zaprosil za dodatne podatke (davčna številka, številka bančnega računa), potrebne za izplačilo predvidenih nagrad in/ali odkup avtorskih pravic.
Vsi navedeni podatki so nujni za sestavo pogodbe o avtorskem delu.
S pošiljanjem fotografij avtor potrjuje, da se strinja z vsemi razpisnimi pogoji.
Vas zanima kako se EU spopada z izgubami hrane in živilskimi odpadki?
EU in njene države članice sprejemajo konkretne ukrepe za preprečevanje izgub hrane in živilskih odpadkov. Kadar to ni mogoče, predlagajo ponovno uporabo, recikliranje ali uporabo živil za druge namene. Vodilna načela, ki so določena v direktivi EU o odpadkih, države članice in njihovo prebivalstvo pozivajo k:
- zmanjšanju nastajanja živilskih odpadkov v primarni proizvodnji pa vse do distribucije
- zmanjšanju živilskih odpadkov v gospodinjstvih
- spodbujanju k darovanju hrane
- spremljanju in ocenjevanju izvajanja ukrepov za preprečevanje nastajanja živilskih odpadkov.
Ukrep za zmanjšanje izgub hrane in živilskih odpadkov bi lahko bil tudi predelava v neživilske proizvode, na primer v živalsko krmo, kompost in drugo.
Evropski zeleni dogovor
Evropska komisija je s predstavitvijo evropskega zelenega dogovora decembra 2019 dala dodatni zagon reševanju vprašanja izgub hrane in živilskih odpadkov. EU bo svojo zavezo o prepolovitvi količine zavržene hrane na prebivalca v maloprodaji in pri potrošnikih do leta 2030 uresničila s politikami in instrumenti v novem akcijskem načrtu za krožno gospodarstvo, strategiji 'od vil do vilic' in strategiji za biotsko raznovrstnost.
Natečaj delno financira Evropska unija.